
Dia Internacional de la Joventud
Aquest dia neix arran de la Conferència Mundial de Ministres de la Joventut que es va sostenir en 1998 a Lisboa.
Els joves, entesos com totes aquelles persones d’entre 18 i 29 anys d’edat que constitueixen la generació “més nombrosa de la història” són, tal com assenyala la Resolució 50/81 de l’Assemblea General — aprovada el 13 de març de 1996— com a “agents fonamentals del canvi social, el desenvolupament econòmic i la innovació tecnològica, així com del manteniment i el foment de la pau” . No obstant això, i encara i conscients de la seva gran rellevància, els joves són simultàniament considerats víctimes dels grans canvis d’aquesta societat veient-se en ocasions perjudicats pels conflictes armats.
Es per això que a través del Programa d’Acció Mundial per als Joves, l’ONU va establir “un marc normatiu i directrius per a l’adopció de mesures nacionals i la prestació de suport internacional amb la intenció de millorar la situació dels joves”. El programa se centra en 15 aspectes com l’educació, ocupació, gana i pobresa, salut, medi ambient, drogues, delinqüència i VIH/Sida, entre altres.
Vídeos
Informes/Documents d’interès:
- Regles de les Nacions Unides per a la protecció dels menors privats de llibertat (14 de desembre de 1990)
- Regles mínimes de les Nacions Unides per a l'administració de la justícia dels menors - «Regles de Beijing» (29 de novembre de 1985)
- Declaració sobre el foment entre la joventut dels ideals de pau, respecte mutu i la comprensió entre els pobles (7 de desembre de 1965)