Loading
Carregant Dies Internacionals

Diada de Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi és una de les festivitats més importants a Catalunya i reuneix la celebració del Dia del Llibre i la Festa de la Rosa, símbols de la Cultura i de l’Amor. Molts catalans consideren aquesta jornada com el Dia dels Enamorats. A més ha estat declarada per la Generalitat com a Festa Nacional

Pel que fa a la història, es commemora el 23 d’abril per la mort del cavaller Jordi l’any 303. Va ser erigit com a sant per negar-se a perseguir els cristians, per això va ser martiritzat i decapitat. Fet que va fer créixer al llarg de la història llegendes al voltant de la seva figura.

Una d’elles és la que explica que després d’una batalla contra el drac que atemoria tot un poble, la bèstia va morir travessada amb l’espasa del cavaller i de la sang que brollava va néixer un roser que floria cada mes d’abril. Aquí s’explica la tradició de regalar roses el dia de Sant Jordi.

Per altra banda, l’origen de la Diada associada al llibre va començar a Catalunya, per iniciativa de l’escriptor valencià Vicente Clavel Andrés, proposant a la Càmera Oficial del Llibre de Barcelona el 1923 i aprovada pel rei Alfons XIII d’Espanya el 1926. El 7 d’octubre de 1926 va ser el primer dia del llibre, poc després el 1930, es va instaurar definitivament la data del 23 d’abril com el dia del llibre.

Vídeos

Top