Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

L’objectiu d’aquest dia és preservar la memòria dels fets esdevinguts aquest mateix dia però l’any 1939, així com generar consciència crítica i sensibilització humanitària per tots els exilis que s’estan produint en l’actualitat arreu del món.

La definició d’exili és el fet d’abandonar, voluntàriament o per força el territori d’un estat. Generalment els desplaçaments són per motius polítics. Per altra banda, la deportació és l’expulsió o desterrament d’individus o grups, usualment, també per raons polítiques. Moltes vegades també s’associa aquest terme al retorn del seu país aquells que estan en situació il·legal en un país estranger.

El 5 de febrer de 1939, els màxims representants de les institucions republicanes i espanyoles van fugir per Coll de Lli (La Vajol)- el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys; el president del Govern Basc, José Antonio de Aguirre; el president de la República, Manuel Azaña, el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio- juntament amb centenars de civils i militars, la major part dels quals no van tornar mai més a la seva terra d’origen.

Més enllà de conservar la memòria històrica commemorant als exiliats durant la Guerra Civil, aquest dia es vol fer extensible també per visibilitzar els desplaçaments forçosos de població que s’estan produint actualment, com el drama humanitari que es viu a la Mediterrània.

Vídeos

Top