Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Nacional de Catalunya

La Diada Nacional de Catalunya, també coneguda com a “Diada de l’onze de Setembre” és la festa nacional de Catalunya i es commemora anualment cada 11 de setembre en record de la darrera defensa de Barcelona del 1714.

Malgrat ser la data d’una derrota -la capitulació de Barcelona davant les tropes borbòniques en 1714-, la commemoració s’ha convertit en una jornada de defensa dels drets i les llibertats del país, i en un acte de reafirmació del caràcter propi de Catalunya i de la seva identitat com a nació. Com a símbol habitual de l’inici del curs polític, la festivitat ha acaparat encara més protagonisme a partir de les multitudinàries mobilitzacions independentistes que se succeeixen des del 2012.

Aquesta jornada fou promulgada pel Parlament de Catalunya en l’any 1980 mitjançant l’establiment de la llei 1/1980, de 12 de Juny. Posteriorment, en el 2006, l’Estatut d’Autonomia va declarar aquest dia, juntament amb l’himne i la bandera de Catalunya, símbols nacionals.

La primera commemoració se celebrà el 1886 a la missa oficiada de la parròquia de Santa Maria del Mar, en honor als màrtirs morts.

Vídeos

Top