Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Mundial del Braille

Durant prop de 200 anys, les persones cegues han après a llegir i escriure per mitjà del braille per això diverses organitzacions, des de l’any 2000, han decidit celebrar un Dia Mundial del Braille. És un sistema alfabètic tàctil de 6 punts distribuïts en un rectangle de 3×2 que representa les lletres, els números i els símbols de la majoria d’idiomes del món. L’absència o presència de punts en aquest rectangle és la que permet saber de quin símbol es tracta. Amb aquest sistema es poden fer 64 combinacions diferents.

El va inventar un jove de 15 anys, Louis Braille (el 1824). Alumne del Reial Institut per a joves cecs de París, volia tenir el dret a llegir llibres igual que altres nois i per això va crear aquest alfabet tàctil que fos fàcil d’aprendre, reproduir i utilitzar.

L’objectiu d’aquest dia, que se celebra en honor a Louis Braille (va néixer el 4 de gener de 1809) és fer una crida a la ciutadania perquè es posi en contacte amb els seus governs per tal de fer-los saber que el Dret a Llegir és molt important i que firmin el Tractat de Marràqueix per facilitar l’accés a obres publicades per les persones cegues, deficients visuals o tenen altres dificultats en la lectura.

Vídeos

Top