Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Mundial de la Ràbia

La ràbia és, segons l’OMS, “una zoonosi causada per un virus que infecta a animals domèstics i salvatges, i es propaga a les persones a través del contacte amb la saliva infectada, sigui per mitjà de mossegades o esgarrapades”.

Els seus símptomes afecten el sistema nerviós central, motiu pel qual és considerada una malaltia vírica aguda mortal.

La malaltia pot manifestar-se sota dues formes: (1) o bé per mitjà de la ràbia furiosa, on els malalts presenten signes d’hiperactivitat, hidrofòbia o aerofòbia o (2) per mitjà de ràbia paralítica, o el que és el mateix, una paralització dels músculs que desencadena el coma, en moltes ocasions, irreversible.

La gran majoria de les morts per ràbia solen ser provocades, en el 99% dels casos, per gossos. Així mateix, aquests casos solen donar-se sobretot a Àsia i Àfrica i un 40% del total comptabilitzat pertany a nens menors de 15 anys. Es pot prevenir aquesta malaltia vacunant, sigui als ciutadans com als gossos, i evitant, evidentment, la principal font d’infecció: la mossegada.

El Dia Mundial de la Ràbia, impulsat pel Global Alliance for Rabies Control (GARC), se celebra cada 28 de setembre i serveix d’oportunitat per impulsar l’acció i promoure la consciència per a la prevenció d’aquesta malaltia. Així mateix, aquest dia pretén actuar com trampolí per a la creació de capacitats i la sensibilització durant tot l’any.

Vídeos

Top