
Dia Mundial contra l’Assetjament Escolar
El Dia Mundial contra el Bullying o assetjament escolar té per objectiu crear consciència sobre aquesta violència que s’exerceix sobretot a les escoles i entre estudiants. En els últims anys els casos de bullying han pres més importància per la vinculació de les xarxes socials com a canal d’assetjament, conegut com a ciberbullying.
Un problema que afecta milions d’estudiants arreu del món a escoles i universitats amb unes conseqüències que van des dels traumes psicològics fins al suïcidi, sent la causa de 200 morts a l’any en l’àmbit internacional. Un estudi d’UNICEF per 2014 va determinar que un de cada tres nens ha patit bullying.
Segons un informe de l’OCDE, a Catalunya el percentatge de joves que han viscut alguna situació d’assetjament escolar “s’eleva fins al 14,8% una de les més altes d’Espanya, darrere de Galícia. Una xifra molt superior a l’11% de joves que la Conselleria d’Ensenyament va registrar pel curs 2011-12”.
La iniciativa de celebrar aquest dia va ser promoguda per l’ONG “Bullying sense fronteres” per fer visible aquest problema i fer que els organismes públics es mobilitzessin per reduir el nombre de víctimes d’aquesta violència. L’ONG s’ha enfocat en l’educació a les escoles com a factor determinant per erradicar el bullying a les aules.
Vídeos
Informes/Documents d’interès:
- Assetjament escolar o Bullying (Save the Children)
- Protocols d'actuació i intervenció davant situacions d'assetjament escolar (Ministeri d'Educació)
- Protocol de prevenció, detecció i intervenció de resolució de conflictes (Generalitat de Catalunya)
- L'exitós mètode finlandès contra el bullying: canviar l'actitud dels espectadors (La Nación)