Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Mundial contra la Censura a Internet

El 12 de març de cada any se celebra, de la mà de l’organització internacional Reporters sense Fronteres i el suport d’Amnistia Internacional, el Dia Mundial contra la CyberCensura.

Tal com assenyala l’organització, “als països on els mitjans tradicionals de comunicació estan sota el control del poder, l’única informació independent es pot trobar en internet”. Per això, un nombre cada vegada major d’estats, en adonar-se del potencial de la xarxa, intenta controlar-la, manipulant o suprimint contingut crític.

L’objectiu d’aquest moviment, i per tant d’aquesta jornada, és el de donar suport a una xarxa única, gratuïta i accessible per a tots així com sensibilitzar a la societat sobre la necessitat de crear un espai per a l’intercanvi d’idees i informació.

Aquest dia busca denunciar que encara hi ha ciberdisidents tancats a la presó per fer ús d’aquest dret a la xarxa. Per denunciar la seva situació, promoure el seu alliberament i evitar que se segueixi perseguint la llibertat d’expressió, RSF ha fet una crida als internautes perquè es mobilitzin a través del web i participin en l’operació “24 h sense censura”. Aquesta operació es va iniciar el 2006 amb l’ajuda de l’agència Saatchi & Saatchi i va aconseguir mobilitzar més de 40 mil persones. Durant aquest dia, l’associació a més atorga el Premi Netizen a algun usuari, bloguer o dissident cibernètic que hagi fet una contribució en la lluita per la defensa de la llibertat d’expressió en línia. A més  Reporters sense Fronteres publiquen la llista d’”Enemics d’Internet”. Segons la mateixa organització “La proliferació de casos de vigilància digital a periodistes és font de preocupació.  Això demana la creació de mecanismes reguladors internacionals amb caràcter vinculant.”

Vídeos

Top