Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Internacional de Reflexió sobre el Genocidi a Ruanda

L’any 1994, 800.000 ruandesos tutsis van ser assassinats pels seus compatriotes. El motiu, en la majoria dels casos va ser per pertànyer a un grup ètnic determinat.

El genocidi va començar el 7 d’abril un dia després que l’avió on viatjaven els presidents de Ruanda i Burundi va ser abatut per un míssil. Va ser llavors que davant la inacció de la comunitat internacional va començar la matança sistemàtica d’homes, dones i nens durant aproximadament 100 dies. Una operació orquestrada per alts càrrecs del Govern i dirigents de l’ètnia hutu.

Abans de la fatídica data ja s’havien confeccionat llistes de tutsis que havien de ser assassinats. A més el missatge d’odi va ser replicat i amplificat per diferents mitjans de comunicació.

Encara que l’ONU mantenia un contingent de cascos blaus destinats al manteniment de la pau, aquests no es va involucrar en la prevenció o aturada del genocidi, ja que el motiu de la seva presència en terres ruandeses no tenia aquest mandat. En ser conscients de la magnitud de la matança el Consell de Seguretat, a mitjans de maig, va autoritzar l’enviament d’aproximadament 5.500 soldats, encara que molt pocs van poder arribar abans que acabes la matança.

Segons les Nacions Unides la definició de Genocidi és “els actes perpetrats amb la intenció de destruir, totalment o parcialment, a un grup nacional, ètnic, racial o religiós”.

Vídeos

Top