Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Internacional del Fact-Checking

El Dia Internacional del Fact-Checking (verificació de dades) se celebra des de 2017, després que les paraules Fake News i postveritat hagin començat a preocupar als comunicadors, polítics i la societat en general d’arreu del món. El Fact-Checking és una de les respostes a l’impacte de la desinformació en línia.

La Xarxa Internacional de Fact-Checking és una organització creada per l’Institut “Poynter for Media Studies” que reuneix fact-checkers de tot el món per impulsar les bones pràctiques, fomentar el desenvolupament i millorar les tècniques de recerca. Així, aquest dia vol servir per donar a conèixer la feina que fan els professionals del Fact-Checking i per reivindicar que és una tasca que requereix d’un ecosistema d’informació precís i d’un procés d’investigació i verificació molt acurat. Els professionals que es dediquen a aquesta àrea, normalment provenen del món del periodisme, són els encarregats de verificar que la informació que circula, sobretot per les xarxes socials, siguin reals. Tot això, mitjançant tècniques d’investigació periodística tradicional i tecnologia. El Dia Internacional del Fact-Checking, vol ser un clam per la transparència i una crítica a mitjans de comunicació, polítics i societat que utilitzen l’espai digital per dur a terme pràctiques poc ètiques, com són les Fake News o la intoxicació de la informació. Documentació d’interès:

Per què la gent menteix i què pots fer tu al respecte (Poynter) Les notícies falses es retuitaran amb un 70% més de probabilitats que les vertaderes (Público, Març 2018) Codi de Principis dels fact-checkers de la Xarxa Internacional de Fact-Checking El Fact-Check, una eina al servei de la veritat (El Objetivo, La Sexta) Web de PolitiFact Web de Chequeado Web de Maldito Bulo

Vídeos

Top