Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Internacional de l’Accés Universal a l’Informació

La Unesco ha declarat, per mitjà de la resolució 38C/70, el 28 de setembre com el “Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació“. Aquesta jornada representa un dels 12 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el seu principal propòsit és el de garantir, a escala mundial, l'”accés a la informació i la protecció de les llibertats fonamentals” i permetre, per tant, buscar, categoritzar, modificar i accedir a tot aquell contingut/dades d’interès emmagatzemades en base de dades, biblioteques, arxius o internet.
La llibertat d’informació ha estat consagrada com a corol·lari de la llibertat d’expressió en altres instruments internacionals importants, com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (1966) i la Convenció Americana sobre els Drets Humans (1969). En els últims deu anys, el dret a la informació ha estat reconegut per una quantitat cada vegada major de països, inclosos països en desenvolupament, a través de l’adopció de nombroses lleis sobre llibertat d’informació.
Per això, aquesta jornada resulta de gran utilitat per conscienciar i educar als ciutadans i autoritats sobre la importància del dret a l’accés a la informació com a dret humà fonamental, i fomentar-ho a través de l’educació sobre els mitjans de comunicació.
Assegurar i avalar aquest dret fonamental és un principi bàsic perquè una societat pugui evolucionar i avançar, i per això, és percebut com una necessitat social que no pot ser impedida.

Vídeos

Top