Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Internacional de la Democràcia

La democràcia, del llatí democratĭa i del grec δημοκρατία dēmokratía, és una forma de govern en la qual el poder recau sobre el poble. Aquesta classe d’organització social va aparèixer per primera vegada farà uns 2500 anys, en l’Antiga Grècia, lloc on van començar a prendre’s decisions diferents de les determinacions realitzades en estats autocràtics. Així, la democràcia, com a sistema governamental oposat a la tirania o l’autoritarisme, es caracteritza per donar-li veu als ciutadans de manera que aquests puguin influir en les decisions.

El dia Internacional de la Democràcia

s’articula sota la forma d'”oportunitat” mitjançant la qual aprofitar per examinar l’estat de la democràcia al món. El govern del poble, no és solament un procés sinó també una meta, i per poder garantir el ple compliment dels drets propis d’un estat democràtic, s’ha d’avalar i assegurar la plena participació i el suport de la comunitat internacional, la societat civil i els individus.

Segons figura en l’article 21(3) de la Declaració Universal de Drets Humans:

«La voluntat de la població ha de constituir la base de l’autoritat de govern; això s’expressarà en eleccions periòdiques i genuïnes que seran mitjançant sufragi universal i igual i se celebraran per vot secret o per procediments de votació lliures equivalents».

Vídeos

Top