Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Internacional de les Cooperatives

Les cooperatives són empreses gestionades democràticament pels seus socis, dels quals s’espera una participació activa en la gestió. Per poder conformar-se com a cooperativa s’han de complir els principis marcats per l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) l’any 1995:  adhesió lliure i oberta; gestió democràtica; participació econòmica dels socis; autonomia; educació, informació i formació; cooperació entre cooperatives i interès per la comunitat.

La data de celebració es va escollir per coincidir amb el dia ja existent organitzat per la mateixa Aliança que se celebra des de 1923.

Segons les Nacions Unides les cooperatives són “associacions i empreses per mitjà de les quals els ciutadans poden millorar eficaçment la seva vida i al mateix temps contribuir al progrés econòmic, social, cultural i polític de la comunitat i nació.” A més contribueixen a l’erradicació de la pobresa, centrant-se en les persones i no en el capital.

La primera cooperativa que es coneix en la història data de 1761 a Escòcia, la “Societat de les filadores de Fenwick”. Però no és fins al 1844, a Anglaterra, que es considera l’aparició de la primera cooperativa moderna, la “Societat Equitativa dels Pioners de Rochdale”. Els teixidors d’aquesta fàbrica conscients de què els seus baixos sous no els permetien comprar productes bàsics per l’alimentació (farina, sucre, mantega i civada) es van organitzar per poder aconseguir aquests productes a un cost inferior.

Vídeos

Top