Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia Internacional en Commemoració del Desastre de Txernòbil

El 26 d’abril de 1986 es va produir una explosió a la central nuclear de Txernòbil, Rússia. Una explosió amb conseqüències catastròfiques. La potència de l’explosió va estendre un núvol radioactiu per una àmplia zona de l’antiga Unió Soviètica, que actualment compren Bielorússia, Ucraïna i Rússia.

Segons la informació oficial, 31 persones van morir al moment, però més de 8 milions de persones, més que tota la població d’Àustria, van estar exposats a alts nivells de radiació. Prop de 150.000 quilòmetres quadrats de territori dels tres països van quedar contaminats incloent zones agrícoles amb materials que es calcula que es semi desintegren entre 30 i 28 anys després.

La Unió Soviètica no va emetre informes oficials fins després que Suècia alertes dels alts nivells de radiació que es registraven a Europa i va portar tota la gestió de l’emergència amb un gran secretisme. No va ser fins a l’any 1990 que va haver de demanar ajuda internacional per gestionar la crisi després de la gran explosió.

Des de 1986, el sistema de les Nacions Unides i les principals ONG han iniciat més de 230 diferents estudis i projectes d’assistència en els àmbits de la salut, la seguretat nuclear, la rehabilitació, medi ambient, l’obtenció d’aliments nets i informació.

Vídeos

Top