Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia del Periodista

El Dia del Periodista se celebra a Espanya cada 24 de gener en honor a Sant Francesc de Sales (1567-1622) patró dels periodistes i escriptors.

Sant Francesc de Sales va néixer a la regió de l’Alta Saboia a França, provinent d’una família aristocràtica. Als tretze anys va decidir incorporar-se a l’orde jesuïta. Va estudiar a la Universitat de la Sorbona, a França i a la de Pàdua, a Itàlia on es va especialitzar en Dret i Teologia.

Un dels mitjans que va utilitzar per a la seva feina evangelitzadora i amb la que va destacar per la seva activitat literària, va ser la publicació i distribució de fulletons que distribuïa entre la població protestant per tal de convertir-los al catolicisme. El que es podria senyalar com la primera forma de distribució de notícies.

La seva manera d’escriure va propiciar que l’any 1923, el Vaticà el va nomenar patró dels periodistes i escriptors. Per això, el gremi de periodistes aprofita aquest dia per homenatjar la tasca periodística i per recordar als periodistes caiguts en l’exercici de la seva feina.

A més, aquest dia ha de servir també per reivindicar una premsa lliure, resposable i independent com a element imprescindible per al manteniment de democràcies robustes.

En l’àmbit internacional les dates del dia del periodista varien segons el país. Una de les dates que té més consens és la del 8 de setembre. Dia en què es rendeix homenatge al periodista txec Julius Fucik, executat pels nazis el 1943.

Vídeos

Top