Loading
Carregant Dies Internacionals

Dia de la Conscienciació sobre els Tsunamis

Els tsunamis són ones de gran longitud produïdes per un moviment violent de la massa oceànica de l’aigua que sol donar-se per terratrèmols, activitats volcàniques, lliscaments de terra o impactes de meteorits. El terme, d’origen japonès, fa referència per tant a ones que, en comparació amb les onades marines normals, poden arribar a aconseguir i excedir els 200 km de longitud. Quan la profunditat del mar disminueix, l’altura del tsunami augmenta. La paret d’aigua que es forma, té un fort poder destructiu.

L’ONU qualifica aquests esdeveniments de rars i “extremadament mortals”. De fet, en els últims 100 anys, 58 d’ells “s’han cobrat més

de 260.000 vides, o una mitjana de 4.600 per desastre, superant a qualsevol altre risc natural”.

A causa de la seva naturalesa violenta i mortal, l’Assemblea General va designar el 5 de novembre com Dia Mundial de Conscienciació sobre els Tsunamis. La creació d’aquest dia va sorgir al Japó, país que donat les seves “amargues i constants vivències” al llarg d’aquests anys, ha acumulat gran experiència en “l’alerta primerenca de tsunamis, l’acció pública i la reconstrucció posterior de les destrosses ocasionades”.

Nacions Unides insten, mitjançant aquesta jornada, a tots els Estats Membres i organitzacions del sistema, així com a la societat civil, a conscienciar a la població sobre el perill i els riscos d’aquest fenomen natural.

Vídeos

Top